top of page

День гудзика у Будинку творчості

Сьогодні наше життя таке галасливе, швидке та несамовите, що ми просто немаємо часу замислитись про такі дрібниці, як маленький ґудзик. Хоча, напевно, кожен з нас застібає та розстібає хоча б один ґудзик щодня. А в гардеробі їх набереться з півсотні, а може й більше. Були часи коли гудзиками могли користуватися заможні громадяни і за ціною вони були прирівняні до дорогоцінного каміння.

Цікаве свято, про яке неодмінно здогадуються, а може навіть знають професійні кравці і їх уважні клієнти – «Всесвітній день гудзиків», яке відзначається щорічно 16 листопада. Цей день був заснований американською організацією National Batton Societty, в 1938 році ХХ століття. Деякі з нас навіть не помічають, який важливий для нас цей елемент одягу. Найдавніші гудзики або предмети, схожі на сучасні гудзики, використовувалися далеко не для того, для чого ми використовуємо їх зараз виключно для прикраси, а не для застібання. Ґудзик був своєрідним предметом розкоші, що виконував не тільки декоративну функцію, але й мав цілком певне інформаційне значення.

Завдяки старанню майстерних умільців, у світовій практиці такі вироби, як ґудзик, давно стали предметом колекціонування, а деякі унікальні екземпляри, навіть музейними експонатами.

От і Будинок дитячої та юнацької творчості не залишив поза увагою таке цікаве свято як Всесвітній день гудзика. І напередодні провів захід, на який було запрошено місцевого колекціонера гудзиків - Федора Іванов

ича Острожного, він показав вихованцям та педагогам БДЮТ свою колекцію, розповівши їх історію. Після – гуртківці мали змогу долучитися до декорування дзеркала у холі Будинку дитячої та юнацької творчості. А у цьому їм допомогли керівники гуртків – Точкова К.О. та Васянович Н.С., провівши майстер-клас.

0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

"Я люблю тебе, мій рідний край"

У серці кожного українця живе любов до України, до своєї землі та незламна віра у щасливе, вільне майбутнє. У нашій громаді липень особливий, тому продовжимо наші традиції. Пропонуємо долучитись до фо

bottom of page